niedziela, 1 czerwca 2014

Zdrowa Pizza

Witam Was serdecznie;) Dziś mam Wam do zaproponowania nie recenzje, nie opinie, a prosty przepis "kucharski". Do jej przygotowania nie potrzeba większych umiejętności, co mnie cieszy;) Wystarczy tylko trochę chęci i potrzebnych składników, ale najpierw sobie porównajmy tradycyjną pizzę a Naszą "zdrową pizzę". Otóż spójrzmy na tablicę wartości odżywczych tradycyjnej pizzy (wartości średnie w 100 g):


Energia: 243 kcal
Białko: 10 g
Tłuszcz: 11 g
Węglowodany: 26 g

Ktoś się spyta, dlaczego ta pizza jest niezdrowa? Największe zło jakie robi w pizzy tradycyjnej to biała mąka i zbyt duża ilość tłuszczy względem białka. Dziennie zapotrzebowanie na białko dla osoby aktywnej: 1,6 -2,2 g białka/ 1 kg masy ciała. Zaraz wytłumaczę na przykładnie 80-kilogramowego bardzo aktywnego fizycznie mężczyzny. Musi on przyjąć 80 x 2,2 = 176 g białka w ciągu dnia, co zakładając 6 posiłków dziennie daje prawie 30 g białka w jednym posiłku. Chcąc dostarczyć tyle białka jedząc zwykłą pizzę musielibyśmy zjeść 3 kawałki, co dostarczyło by nam 730 kcal, a to tylko jeden posiłek! Co przy diecie 2600 kcal pozostawia Nas z 374 kcal na każdy z pozostałych 5 posiłków! 30 g białka, które musi dostarczyć w każdym posiłku zawiera ok. 120 kcal. Posiłek powinien również zawierać ok. 40 g węglowodanów złożonych, by dostarczały Nam energię aż do następnego posiłku. Taka ilość węglowodanów dokłada Nam ok. 160 kcal. Prosty rachunek pokazuje Nam, że zostało ok 90 kcal na tłuszcze co jest równoważne ok. 10 g tłuszczów. A oto wyzwanie dla Was: Znajdźcie posiłek, który zawiera 30g białka, 40 g węglowodanów i 10 g tłuszczów, i jest smaczny (bo nie oto chodzi aby zjeść 5 razy kurczaka z owsem:))
Teraz przejdziemy do "zdrowej pizzy". Potrzebne składniki to:
- kalafior  (3 szklanki)
- 2 jajka     
- żółty ser  (0,75 szklanki)
- oregano
- pieprz
- sól (opcjonalnie)
To będzie stanowiło nasz spód. 
                                                                                                    Energia: 90 kcal
Białko: 10 g
Tłuszcz: 4,3 g
Węglowodany: 2,3 g

Kalafior proponuje aby najpierw pokroić do miski, a następnie zmiksować blenderem do struktury przypominającej ryż lub coś drobniejszego. Do takiej "sieczki" dodajemy jajka i do razu mieszamy aby uzyskać zbitą konsystencje. Ser żółty musi być starty najlepiej na drobnych oczkach, na tartce i oczywiście dodajemy go do masy. Dodajemy oregano, sól i pieprz. Tak przygotowane ciasto kładziemy na blaszce, proponuje aby jeszcze wyłożyć ją papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego pieca (230 C) na 20 minut. Po tym czasie, po wyciągnięciu z pieca pizza powinna się lekko zarumienić. Kładziemy sos np. Tomatera (ale trzeba ją najpierw samemu sobie doprawić). Ja jeszcze wcześniej przesmażyłam sobie kurczaka pokrojonego w kostkę i też go tam położę i cebulę pokrojoną w krążki. Tak naprawdę możecie wszytko sobie położyć na co będziecie mieć ochotę (ale pamietajcie może to zmienic skład zarówno kaloryczny jak i makroelementów). Po zdecydowaniu się na dodatki znowu wkładacie pizzę do piekarnika na 10 minut (230 C). Po tym czasie możecie cieszyć się swoją smaczna i zdrową pizzą;)


   
Wygląda całkiem nieźle zważajac na fakt, że jest zrobiona z kalafiora;) Papa:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz